4 myter om vindrutor

Livet med bil11 mars 2024

4 myter om vindrutor

”En mindre spricka är inget att bry sig om”

Ett stenskott kan snabbt leda till att vindrutan blir svagare. Om skadan lämnas därhän kan den förvärras över tid. Det är bättre att få stenskotten reparerade så snart som möjligt.

”Stenskott betyder alltid att vindrutan måste bytas ut”

Inte varje stenskott eller spricka behöver innebära byte av vindruta. Allting hänger på antal och var stenskottet sitter. Annat som spelar in är temperaturförändring, dåliga väderförhållanden, vägens karaktär och körstil. Så länge glaset inte har allvarliga skador är det återställbart.

”Att laga eller byta vindruta är en dyr affär”

Glasförsäkringen ingår i bilens halv- och helförsäkring och ersättning utbetalas om bilens vind-, sido- eller bakruta har krossats eller spräckts. Självrisken är ofta 35 procent av kostnaden, eller lägst 1 000 kronor, men beloppet varierar beroende på försäkringsbolag. Räkna med 1 500 – 1 800 kronor för en ny vindruta. Om rutan repareras, istället för att bytas, ligger självrisken på 0 – 200 kr.

”Jag kan fixa det själv hemma”

Vissa saker är bättre att överlämna till proffs. Att laga stenskott är en sådan. Det krävs både rätt verktyg och kunnande för att inte göra mer skada. Låt därför experterna ta hand om din bil.Läs även