På resan

7 tips för en lyckad elbilssemester.

Är du orolig och har räckviddsångest inför elbilssemestern i sommar? Med noggrann planering kan du få en mer avslappnad resa. Här har vi samlat några värdefulla tips som gör bilresan på el smidig och trygg.

Under sommarens semestertider beger sig många svenskar ut på vägarna med bilen för att resa till sina sommarstugor och andra outforskade äventyr. För många bilägare kan det vara första gången man gör bilsemestern enbart med eldrift – med det växer oron över laddstationer, betalappar och räckviddsångest inför sommarens längre resor. 

Att planera är A och O för att undvika räckviddsångest med elbilen förklara Malin Karlsson, som arbetar som Key Account Manager på Din Bil i Malmö.

– En bilsemester med elbil kräver lite noggrannare planering jämfört med att resa med en traditionell bil. Det är vanligt att känna lite oro för räckvidden för de långa resorna, men ju bättre du lär känna din elbil så släpper den känslan. Använd appar och bilens inbyggda system för att planera var du ska ladda, säger hon.

Att använda bilens egna system är ett smidigt sätt för att skräddarsy rutten, då du kan välja exakt vilken typ av laddstation du vill stanna vid. 

Körstilen påverkar också hur långt du kommer på en laddning. Att hålla en jämn och lagom hastighet är nyckeln till att optimera batteriförbrukningen. 

– Precis som en bensin- eller dieselbil förbrukar du mer energi ju snabbare du kör med en elbil. Det tror jag inte att alla tänker på när det kommer till elbilar. Personligen har jag blivit en mer försiktig förare sedan jag började köra elbil. Det blir en tävling i att se hur mycket energi jag kan spara, säger Malin Karlsson.

Att använda sig av normalladdare på laddstationer och rätt betalmetoder är ett smart sätt för att undvika onödiga kostnader. Det finns många olika typer av laddstationer, och ibland är det billigare att använda appar för betalning. 

Under 2024 kom kravet att publika laddstationer som installeras från och med 13 april måste ha vanligt betalkort som betalningsalternativ.

– Nu finns det flertalet laddstationer där du kan betala med kort, men oftast är det billigare att använda en app. Kör du mycket, och lite längre sträckor, är ett abonnemang hos en laddaktör verkligen att rekommendera.

En bilsemester med elbil kräver lite noggrannare planering jämfört med att resa med en traditionell bil.

Malin Karlsson, Key Account Manager på Din Bil i Malmö.

Under våren 2024 släpptes nya modeller av Volkswagens omtyckta ID.7, GTX och Pro S – och under sommaren släpps även en kombiversion. Den som längtat efter en elbil med ordentlig räckvidd lär inte bli besviken.

– De nya versionerna av ID.7 har en räckvidd på 60 respektive 70 mil, det är inget man ska ha någon räckviddsångest över. Skillnaden mellan ID.7 GTX och Pro S är att GTX har fyrhjulsdrift medan Pro S är bakhjulsdriven. Tourer-versionen är för de som behöver mer utrymme, som en kombi, säger Malin Karlsson.

ID.7 Pro S har ett 86 kWh-batteri som är kraftfullt och kan laddas på 200kW i DC-laddstationer. Vid optimala laddningsförhållanden räcker det med enbart 26 minuter för att ladda bilen från tio till 80 procent. 

– Jag kan starkt rekommendera ID. 7-serien och dess nya varianter som en bekväm, rymlig och säker bil att köra med på elbilsemestern.

Planera in regelbundna pauser under långa bilresor, även om din bil kan köra långt på en laddning. Trötthet är en stor trafikrisk och det ger dessutom dig också chansen att ladda bilen om det behövs. 

– Jag rekommendera starkt att planera in regelbundna vilopauser, även om du har tillräckligt med räckvidd. Har man möjlighet att använda en DC-laddare medan man tar en kaffe får du snabbt upp kapaciteten. På tio minuter har du nästan laddat halvvägs, säger Malin Karlsson.

7 tips för smidiga långresor med elbil

1. Ladda snabbt: Håll utkik efter DC-laddare som är ett snabbt alternativ för att ladda. Dock är detta det dyraste alternativt för att ladda.

2. Planera resvägen efter laddare: Hitta laddstationer som passar dig och dina behov. Behövs möjlighet till toa eller butik kan du enkelt filtrera för att hitta rätt ladd station.

3. Förbered betalning: Kolla betalmetoder för laddstationer i förväg och skaffa nödvändiga laddkort och appar.

4. Ladda när du kan – inte när du måste: Anslut till laddstationer även vid korta stopp för att hålla batteriet på en bra nivå. Exempelvis när du tar en vilopaus.

5. Se upp för köer: Undvik köer och väntetider genom att kontrollera i förväg om ladd stationen är ledig. Många bilar på vägarna leder oundvikligen till längre köer.

6. Portabel laddare: Det kan vara guld värt att ha med en portabel laddare på långresan. Då kan man resa tryggt, så länge el och lämplig kontakt finns att tillgå

7. Temperaturens påverkan: Kom ihåg att temperaturen utomhus påverkar elbilens räckvidd. När du planerar din rutt kan du lämpligen beräkna några mil extra i reserv. Körstil, hastighet och temperatur påverka hur mycket el som dras.

Läs mer