Hållbart bilägande

Allt du behöver veta om AdBlue.

Hållbart bilägande19 augusti 2023

Kör du en dieselbil med SCR-katalysator måste du tillsätta AdBlue. Hos oss kan du få hjälp med att fylla på AdBlue. Se filmen som illustrerar det du behöver veta om vätskan som omvandlar skadlig kväveoxid.

AdBlue - Här är allt du behöver veta

Flera av våra bilmodeller med dieselmotor är utrustade med SCR-katalysator för avgasrening. Genom att tillsätta AdBlue omvandlar systemet skadlig kväveoxid till ofarligt kväve och vatten.

Med AdBlue minskar utsläppen av kväveoxider med upp till 90 procent. Produkten består av 32,5 procent urealösning (karbamid) i avjoniserat vatten.

Ungefärlig förbrukning

I snitt förbrukar en bil cirka 1,5 liter AdBlue per 100 mil, dock varierar detta beroende på körstilen hos föraren, vilken arbetstemperatur systemet har samt vilken yttertemperatur det är. Om en bilist kör 1 400 mil/år med sin Passat B8, vars AdBlue-tank rymmer cirka 13 liter, kan den köras cirka 866 mil innan tanken är tom. Behovet av att fylla på AdBlue blir då 1,6 gånger/år.

Bilen påminner dig så att du i god tid kan planera in ett besök hos oss för att fylla på AdBlue-tanken. Första indikeringen för låg AdBlue-nivå visas när det återstår 2 400 km i körsträcka innan tanken är helt tom. Färddatorn visar därefter denna indikering var 100 km och räknar samtidigt ner återstående körsträcka.

AdBlue finns i dunk eller plastflaska, fylls på i en separat tank och får aldrig blandas med dieselbränslet. Har du en bil som är utrustad med SCR-katalysator sitter påfyllningen för AdBlue olika placerad beroende på modell.


Vi hjälper dig

Fyll på AdBlue, kom förbi oss på Din Bil så hjälper vi dig med påfyllningen. Du betalar inget för arbetet, endast för AdBlue.


Här finns vi

Se film:
AdBlue – så funkar det

Läs mer