Livet med bil
Ska det vara bensin eller el? Vilket alternativ passar dig bäst? Här har vi listat de viktigaste skillnaderna mellan bilalternativen och svarar på de vanligaste frågorna du bör ha med dig inför bilköpet.
Har det blivit dags att köpa bil? Då finns det en hel del frågor att fundera på innan du slår till. Som exempelvis: Ska det vara en elbil eller en bränsledriven bil?
Allt fler köper elbilar. Men, att lämna något invant kan kännas lite främmande. Vi är trots allt vanemänniskor. Funderar du på att köpa en elbil kan därför tankarna snurra. Här går vi igenom de viktigaste områdena du inte får missa innan bilköpet. Först ut är vad det finns för generella plus och minus med respektive alternativ.
Plus: Energieffektiva. Hög prestanda och lågt underhåll. Inga avgaser. Körupplevelse. Endast en växel, direkt och snabb acceleration och bra vridmoment. I princip ljudlösa i låga hastigheter. Lägre milkostnad. Ju längre en elbil körs, desto mer tippar ekonomin över i elbilens favör. Få rörliga delar, lågt underhåll. Laddningsmöjlighet i hemmet.
Minus: Produktionen av batteriet skadar klimatet och miljön. Begränsad körsträcka. Tid för laddning. Långa resor kräver god planering. Sträng kyla och andra faktorer påverkar batteriets kapacitet, räckvidd. Tillgång till laddstationer runt om i landet. Generellt dyrare i inköp.
Plus: Finns flertalet alternativ för att hitta den modell du vill ha. Snabbt att tanka. Tillgång till tankstationer. Enklare för långa sträckor. Generellt högre topphastigheter än elfordon. Dieselbilen har en stark motor och perfekt att dra tungt med.
Fortfarande billigare i inköp, jämfört med motsvarande modell av elbil.
Minus: Släpper ut avgaser. Hundratals rörliga delar, ofta högre kostnad för regelbundet underhåll och reparation. Ofta en högre milkostnad med bensin/diesel, och vissa har sämre bränsleeffektivitet. Du kan inte tanka hemma. Hög fordonsskatt. Vissa förbjuda att köra i miljözoner.
Räckvidden varierar mellan olika elbilsmodeller. Sveriges tio vanligaste elbilar ligger i spannet mellan 285 kilometer och dryga 500 kilometer. Sortimentet av elbilar breddas löpande, med lägre priser och förbättrad räckvidd.
En bensinbil med en tank på 50 liter, och som drar 0,55 liter per mil kan man komma upp till 900 kilometer. En dieselbil kan ta sig upp mot 1200 kilometer på en tank.
Elmotorn är mycket effektivare än förbränningsmotorn. Den svarar direkt från start, och accelererar snabbare än fordon med förbränningsmotor, så de känns lättare att köra. Elbilar har generellt en lägre tyngdpunkt vilket ger bättre hantering, komfort och lyhördhet. Elmotorn ger mjuk acceleration och retardation. Därtill en tyst gång i låga hastigheter vilket leder till en bättre körupplevelse, för många.
En annan skillnad, förutom förbättrad acceleration, är att du får fler hästkrafter. Elbilsmotorer har ingen transmission och levererar kraften direkt till hjulen. Det gör att elbilen kan gå från 0 till 100 kilometer i timmen mycket snabbare. Därtill kan elmotorn använda sina hästkrafter mer effektivt då den har färre rörliga delar. Elfordon kommer att tyckas ha mer kraft än en bensindriven bil med samma hästkrafter. Dock når ofta bilar med förbränningsmotor upp till högre hastigheter.
På vintern sjunker effektiviteten både för elbilen och bil med förbränningsmotor. Däckens friktion ökar mot snö och modd på vägbanan, vilket ger ökat rullmotstånd. Och, kylig luft blir kompaktare och ger mer luftmotstånd. När det kommer till elbilen så presterar batteriet sämre i låga temperaturer, och värmen i kupén drar extra el när det är riktigt kallt ute.
Det finns en skillnad när det kommer till åska, att aldrig ladda elbilen om det åskar. Även om många sladdar, boxar, stolpar och snabbladdare är utrustade med överspänningsskydd som ska skydda mot åska så är det bara mot åsknedslag långt bort. Om åskan slår ner i närheten kan elbilens batterier och ladd-elektronik skadas av strömpulsen, vilken sprids via laddkabeln.
Det är dock lika säkert att sitta i en elbil som i en traditionell bil när det åskar. Slår åskan ner skyddas du av bilens kaross.
När det kommer till ekonomi- och miljöaspekter finns det också frågor att besvara.
Kenneth Nimåker, försäljningschef för Volkswagen personbilar på Din Bil i Lund, möter många kunder som står inför beslutet att köpa en elbil. Här svarar han på tre vanliga frågor inom området.
– Den frågan är omöjlig att svara på. Därför det beror på körsätt, användning, var du bor och tillgång till olika platser för laddning. När man funderar på att gå över till en elbil är mitt tips att skriva ner samtliga kostnader som man har idag, som till exempel drivmedel, skatt och mil. Ta sedan med det underlaget till bilförsäljaren så får du hjälp att göra en kostnadsberäkning. När du väljer en elbil får du miljörabatt, ett lågt förmånsvärde, energikostnaden per mil är mycket låg och servicebehovet är mindre.
– Det behöver den inte vara, men till största del är elbilen billigare i drift idag. Man ska inte räkna enskilda resor utan titta på kostnaden över hela året. En bra jämförelse är att du dricker bryggkaffe hemma för under kronan koppen, men du går gärna ut på stan med en vän och betalar 25 kronor för kaffet. Att jämföra med när du gör din semesterresa till fjällen och vill ladda snabbt för att komma fram snabbt. Då är det värt att ladda för nio kronor per kWh. Slå ut alla resor under året, och tänk på kaffekoppen.
– Elbilarna i Europa har i genomsnitt en överlägsen CO2-balans redan i dag, och när det kommer till återvinning av batterier går utvecklingen framåt. I framtiden kan gamla batterier användas som mellanlagring av solceller hemma och få ytterligare en livscykel. VW Group stöttar idag ett projekt som skyddar regnskog, som absorberar stora mängder koldioxid, och på så sätt kompenserar för utsläppen vid tillverkning. Volkswagen ID.3 är klimatneutralt tillverkad och fler modeller är på väg.