Din Bil
Din Bil

Tips och råd

Bilknepen som kan bli dyra – så undviker du misstagen.

Sociala medier svämmar över av så kallade “carhacks” – snabba tips som påstås lösa vanliga bilproblem. Men många av dem gör mer skada än nytta. Här är knepen du bör undvika – och hur du håller bilen i gott skick.

Är det bromsskivorna eller kanske bromsbeläggen som låter? För många bilägare börjar felsökningen med en snabb googling. Det finns gott om videor som visar hur du byter reservdelar eller läser av felkoder i bilens system. Gör-det-själv-reparationer har blivit allt mer populära – och rätt utförda kan de lösa enkla problem snabbt och billigt.

När knepen blir farliga 

Men på senare tid har många virala bilknep visat sig vara allt annat än hjälpsamma. En undersökning från Auto Trader UK, en brittisk köp- och säljmarknad för bilar, visar att 60 procent av bilrelaterat innehåll på TikTok är vilseledande. Vid analysen av 130 populära bilvideor framkom dessutom att 9 av 10 reparationsguider inte bör utföras av oerfarna mekaniker.

– TikTok är på väg att bli en av de främsta sökmotorerna och erbjuder inspirerande och utbildande innehåll från erfarna skapare. Men bilägare bör vara försiktiga, säger Erin Baker, redaktionschef på Auto Trader i ett pressmeddelande.

Ett populärt knep är att använda tandkräm för att polera strålkastarna. Det kan tillfälligt ge dem en klarare yta, men kan också orsaka repor och på sikt förvärra problemet. Andra videos visar hur bakpulver och vinäger används som rengöringsmedel – men det kan skada lacken. Traditionellt diskmedel ska också undvikas eftersom det torkar ut lacken. Många videor visar även hur viktiga delar byts ut men hoppar över kritiska steg, vilket kan skapa säkerhetsrisker.

Bilägare bör vara försiktiga.

Erin Baker, redaktionschef på Auto Trader.

Checklista – så faktakollar du biltips på nätet

  • Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Vem tjänar på att du sprider den?
  • Varför finns informationen? Är avsikten att förändra ditt tänkande och agerande?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Var fann du informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet.
  • Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande åsikt. På så sätt undviker du att du endast letar efter information som förstärker din nuvarande uppfattning.

Källa: Krisinformation.se


Därför sprids dåliga råd

Men varför sprids dessa knep så lätt på sociala medier? En del av förklaringen ligger i hur sociala medie-plattformarna fungerar. Häpnadsväckande videor där okonventionella metoder används, som att högtryckstvätta bilen invändigt, attraherar många tittare. Det gör att kontoägaren tjänar på det. 

Precis som på andra plattformar finns det även tips på TikTok som faktiskt fungerar. Undersökningen av Auto Trader visar nämligen att flera videos också ger tips enklare underhållskontroller och förberedelser inför exempelvis vintern.

Så skiljer du på bra och dåligt tips

Att söka lösningar i sociala medier är inte fel – men det gäller att vara vaksam. Dubbelkolla alltid källan – kommer tipset från en trovärdig källa såsom exempelvis en professionell mekaniker eller ett auktoriserat företag inom bilvård eller inte? Leta efter andra källor eller rekommendationer från verkstäder och jämför informationen. Genom att vara källkritisk går det ofta snabbt att syna bluffen – och om något låter för bra för att vara sant, är det oftast just det.

Att själv ta hand om enklare bilunderhåll – som att byta torkarblad eller fylla på spolarvätska – kan spara både tid och pengar. Men när det gäller mer avancerade reparationer kan det vara klokare att rådfråga en expert. Sociala medier kan ge inspiration – men det är upp till dig att avgöra vad som verkligen fungerar.

Läs mer