Miljö och hållbarhet

Caverion ställer om till elbilar.

Caverion har genomgått en omfattande omställning från fossildrivna bilar till hundra procent elbil. Hållbarhetschefen Camilla Slunge och Fleet Manager Stefan Axelsson förklarar hur det gick till – och ger sina bästa tips för en lyckad omställning.

Bland de viktigaste målen med omställningen till elbil är att minska utsläppen och samtidigt visa både medarbetarna och kunderna att elbilar faktiskt är ett hållbart alternativ.

– Det finns ett viktigt signalvärde, både för medarbetare och kunder, i vilken sorts bil man kör, säger Camilla.

Som med alla stora förändringar mötte Caverion en del utmaningar i början. Stefan berättar att vissa var skeptiska till omställningen och att det krävdes tid för att övertyga medarbetarna om fördelarna med elbilar.

– Det var en del frågetecken och ifrågasättande, framför allt gällande räckvidd och möjligheterna att ladda. Men det är inte konstigt, att tänka nytt är inte alltid helt lätt. Nu diskuteras ämnet flitigt inom företaget och intresset växer, berättar Stefan.

Samarbetet med Din Bil innebär att Caverion kan ta del av Volkswagens modellprogram som bland annat innehåller modellerna ID.4 och ID.Buzz.

– Under första kvartalet 2024 var 100 procent av vårt inköp av lätta transport- och tjänstebilar rena elbilar, så kallade BEV (Battery Electric Vehicle), det vill säga inte hybrider, förklarar Stefan.

Företagets elbilspolicy är utvecklad för att nå målet om en helt fossilfri fordonsflotta på sikt. När det kommer till tjänstebilar görs inga undantag, det är elbil som gäller. Policyn har inneburit en minskning av företagets utsläpp och stärkt dess arbete inom hållbarhet. Samtidigt finns det vissa undantag för servicefordon på platser med otillräcklig laddinfrastruktur, men målet är att successivt öka andelen elbilar även där.

– På tjänstebilssidan görs inga undantag, däremot ger vi dispens för servicefordon på orter där våra kunder har anläggningar som ligger avlägset och där laddmöjligheterna är begränsade, förklarar Camilla.

Det finns ett viktigt signalvärde, både för medarbetare och kunder, i vilken sorts bil man kör.

Camilla Slunge, hållbarhetschef på Caverion

Camilla Slunge på Caverion och Din Bils Fredrik Nobel.

Fredrik Nobel, Key Account Manager på Din Bil, har varit delaktig i samarbetet mellan Din Bil och Caverion, och enligt honom har den nära dialogen varit avgörande för framgången.

– Att möta Caverions önskemål när det kommer till räckvidd och utrustning har självklart varit en viktig del i samarbetet. Genom att ha tät kontakt har vi kunnat administrera beställningar och synkronisera leveranser effektivt och smidigt, säger han.  

Både Camilla och Stefan betonar vikten av att börja smått och successivt öka användningen av elbilar inom företaget. Genom att testa i mindre skala först och sedan gradvis öka kraven, kan ett företag underlätta övergången.

Förutom omställningen av sin egen fordonsflotta är Caverion också engagerat i att bygga ut laddinfrastrukturen i Sverige. Bland annat i rollen som installatör av Ionitys laddstationer runt om i landet. Just nu pågår också arbetet med att installera på Caverions egna kontor från norr till söder, allt för att underlätta användningen av elbilar.

– Vi är delaktiga i elbilsomställningen på många plan, bland annat genom att vi monterar Ionity-laddstationer runt om i landet som utgör cirka 30 procent av alla snabbladdare. Eftersom vi är med och sätter upp en stor andel av Sveriges laddinfrastruktur så duger det inte att vi kör gamla fossilbilar, säger Camilla.

Caverion har visat att med rätt strategi och engagemang kan en övergång till elbilar vara möjlig. 

– Vårt fokus är nu att alla våra transportbilar ska gå på el. Man behöver inte fundera längre - det finns väldigt få argument för att fortsätta välja fossilbilar, säger Camilla.

Camilla och Stefans tips vid övergången från fossilt till el

1. Börja smått: Introducera elbilar i mindre skala först. Testa och se vad de tycker och motivera fler att gå över till elbil.

2. Öka kraven successivt: Börja där det är lättast att konvertera och öka kraven med tiden.

3. Anpassa efter förutsättningarna: För de som arbetar på platser med dålig laddinfrastruktur kan det vara nödvändigt att göra undantag, men håll fast vid målet.

4. Involvera underleverantörer: Ställ krav även på underleverantörerna.

Läs mer