Livet med bil
När är det dags att köpa nya bildäck? Och hur stort mönsterdjup behöver man egentligen ha för att färdas säkert? Din Bils däckexperter svarar på de vanligaste frågorna.
– Den återkommande frågan är: ”hur länge håller ett däck”? Men det är som att säga: ”hur långt är ett snöre”? Frågan är omöjlig att ge ett rakt svar på, säger Michael Karlsson, däckansvarig på Din Bil / Volkswagen Sisjön.
Han räknar upp flera faktorer som avgör ett däcks livslängd.
– Jämför du en sportbil med exempelvis en Volkswagen Polo skiljer det sig åt rejält. Sportbilen kanske kör 2 000 mil på sina däck, medan Polon rullar 7 000 mil.
– Generellt säger vi 4 000–5 000 mil i snitt för ett sommardäck på en vanlig personbil. Men då handlar det om normal körning, rätt lufttryck, och inget aggressivt bromsande.
Dessutom har motorstyrkan en stor inverkan. Ju snällare motor desto lugnare tenderar förare att vara på gasen. Även däckens ålder påverkar slitaget, likaså vilket märke dina däck har.
I många konsumtionssammanhang framhålls devisen ”ju dyrare desto bättre” som en slags sanning. På frågan om det gäller för bildäck svarar Michael Karlsson både ja och nej.
– Vi kan jämföra vårt premiumdäck Goodyear som premiumdäck med mellanklassdäcket Nordman från Nokian. Om vi pratar en prestandabil kanske den får ut fler mil av ett Goodyear. Annars handlar det mycket om hur själva däcket är uppbyggt och det skiljer sig åt mellan tillverkare.
Det finns ett stort utbud av olika däck och tillverkare på marknaden. Michael Karlsson är därför försiktig med att avge svepande omdömen men säger att väldigt billiga däck i regel inte är jättebra. Samtidigt framhåller han att den som köper dyrt men samtidigt åker med fel lufttryck riskerar ett sämre grepp än den som har billigare däck med rätt lufttryck och hjulinställning.
– Kör du på för lågt lufttryck, vilket är vanligt, ökar däckslitaget. Dessutom förlängs bromssträckan och livslängden förkortas.
För vinterdäck rekommenderas till och med ett något högre lufttryck i hjulen än vad tillverkaren anger. Anledningen till det är att kyla leder till minskad luft i däcken. Ett vinterdäck är mjukare än ett sommardäck och därför ännu mer beroende av rätt lufttryck, vilket bör kontrolleras en gång i månaden.
– Har du dessutom fel hjulinställning ökar det både slitage och bensinförbrukning. Men generellt har sommar- och vinterdäck ungefär samma livslängd eftersom du kör fortare när vägarna är torrare.
Vad säger du till den som tycker det känns svårt eller besvärligt att fylla i luft på egen hand?
– Vi är alltid hjälpsamma och du är välkommen att svänga förbi så hjälper vi dig. Det tar bara några minuter. Be om hjälp om du känner dig osäker.
Vart vänder jag mig för att köpa nya däck?
– Till att börja med ska du välja rätt däck till din bil – och utefter ditt behov. Du behöver inte köpa ett dyrt däck om du inte behöver det. Det råder ingen avsevärd bromsskillnad mellan premium- och mellanklassdäck vid torrt väglag, annat än om du kommer upp i högre hastigheter.
– Den största skillnaden i bromssträcka mellan ett bra och dåligt däck märks vid vått underlag. Det är då du verkligen behöver ett bra grepp.
Vad säger du till den som funderar på att köpa begagnade däck?
– Självklart kan du det men då ska du ha koll på skador, hur gammalt däcket är och hur har den tidigare ägaren har förvarat det. Däck och gummi är en färskvara. Skämt åsido, det är väl inte så ofta vi går och köper 4-5 år gamla skor?
Hur förvarar jag mina däck på bästa sätt?
– Torrt och svalt och gärna utan solljus. Något många inte är noggranna med är att tvätta av däcket innan förvaring. Då ligger salt och annat på vilket skadar både gummi och fälg. Skölj även av däcket och låt det torka så har du en optimal förvaring.
Vad ska jag tänka på när det är dags för däckbyte?
– Var noga med att dra bultarna så hjulen sitter kvar på bilen. Glöm inte att efterdra bultarna efter 10-20 mil. Momentdra också hjulen efter rekommenderat moment när de skiftas. Många som skiftar själva, och även en del verkstäder faktiskt, använder maskiner/handkraft och drar så hårt de kan. Det kan leda till att du inte får loss hjulet sedan, eller att du drar sönder gängorna.
En av de absolut vanligaste frågorna Michael och hans kollegor får berör däckens mönsterdjup. Vilket djup ett nytt däck har, vad som lägst rekommenderas, och vad lagkravet säger.
– Generellt ligger ett sommardäck för en personbil på 6,5–8 mm, medan en transportbil har 10–11 mm. Nya vinterdäck ligger på 8-10 mm för en personbil.
– Det är olagligt att köra på ett sommardäck vars mönsterdjup är under 1,6 mm men rekommendationen att byta är 3 mm. Därefter tappar däcket sin förmåga att leda bort vatten, och bromssträckan blir längre.
– För vinterdäck gäller sifforna 3 mm, respektive 5 mm. Vid 5 mm bör du tänka på att byta eftersom de då börjar tappa förmågan att effektivt leda bort snö och is.
Hur gör jag mig av med mina gamla däck?
– Det är inte något du åker och slänger på tippen. Återvinningsstationer tar oftast inte emot kasserade däck i dag på grund av miljöskäl. Varje gång du köper ett nytt däck ingår en återvinningsavgift i priset. Köper du ett nytt däck ska det gamla komma tillbaka, det är lite som en pantavgift även om du inte får pengar när du lämnar in dem. När du köper däck av oss ingår återvinning av de gamla, vilket är ett krav på alla som säljer däck.
Kan jag köra med blandade däck runtom?
– Det är en bra fråga. Kör du en framhjulsdriven bil kanske bakdäcken har kvar sina 5–6 mm när framdäcken slitits. Då är det onödigt att byta däcken bak om de fortfarande är bra. Har du mellanklassdäck fram är det inga problem att välja premiumdäck om du känner för det. En grundregel är att ha 4 så lika däck som möjligt på din bil.
Michael Karlsson menar att det optimala är att köra på fyra likadana däck, eller åtminstone ha likadana däck på samma hjulaxel.
– Som regel rekommenderar man att placera de bästa däcken bak för att framför allt undvika en sladd eller vattenplaning. Kommer bakvagnen förbi dig är det mycket svårare att häva en sladd än om framvagnen släpper. Släpper bakvagnen är du bara en passagerare, det är få människor i världen som klarar av att häva en sådan plötslig sladd.
– Det däck som släpper först är oftast det med lägst mönsterdjup. Du kan råka ut för vattenplaning när du håller hög hastighet eller det regnar mycket så jag rekommenderar att anpassa hastigheten efter underlaget.
Från och med 1 december 2024 införs nya regler för dubbfria vinterdäck på personbilar och släpvagnar med en totalvikt på upp till 3 500 kg. Däcken måste vara märkta med symbolen ”alptopp/snöflinga”, som i vissa sammanhang också kallas 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), för att vara godkända för vinterväglag. Dubbdäck, som får användas från 1 oktober till 15 april eller vid vinterväglag, berörs inte av dessa nya regler. För fordon och släpvagnar som väger över 3 500 kg måste däcken antingen vara dubbade eller märkta med POR (Professional Off Road).
Läs mer här.
Källa: Transportstyrelsen
– Däckets tillverkningsdatum anges på sidan av däcket med så kallad dot-märkning. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger tillverkningsveckan och de två sista siffrorna tillverkningsåret, säger Emma Johansson på Din Bil Sverige.
– Det optimala är att köra på fyra likadana däck, eller åtminstone ha likadana däck på samma hjulaxel. Som regel rekommenderar man att placera de bästa däcken bak för att framför allt undvika sladd eller vattenplaning. Kommer bakvagnen förbi dig är det mycket svårare att häva en sladd än om framvagnen släpper. Släpper bakvagnen är du bara en passagerare och det är få människor i världen som klarar av att häva en sådan plötslig sladd, säger Emma Johansson och fortsätter:
– Det däck som släpper först är oftast det med lägst mönsterdjup. Du kan råka ut för vattenplaning när du håller hög hastighet eller det regnar mycket – därför rekommenderar jag att anpassa hastigheten efter underlaget.
Vi rekommenderar alltid att man kör på sommardäck och vinterdäck under respektive säsong.
Vinterväglag råder när det är om det är minusgrader och fortfarande snö eller is på vägen.
– Mönstret och gummiblandningen. Däcket ska ha bra våtgrepp och bromsegenskaper.
– E-märkningen visar att däcket är typgodkänt för Europa. Det är en sorts garanti för att däcket klarar de säkerhetsmässiga krav som finns på däck i Europa. Det finns olika nivåer på märkningen beroende vilket fabrikat som ligger bakom däcket.
– Kontrollera lufttrycket regelbundet. Kör du på för lågt lufttryck, vilket är vanligt, ökar däckslitaget. Dessutom förlängs bromssträckan och livslängden förkortas.