Köpa bil
En ny studie visar att nästan hälften av bilägarna betraktar bilen som en vän. Men vad är det som skapar dessa starka känslomässiga band? Psykologen David Waskuri förklarar hur bilen kan bli en del av vår identitet och varför det kan vara svårt att ta farväl.
Om hunden anses vara människans bästa vän, kan bilen vara vår mest trofasta följeslagare. Bilen fyller en unik roll i våra liv – som en symbol för frihet, självständighet och viktiga livssteg. Från den första bilen i unga år till familjebilens trygghet följer bilen oss genom livets små och stora ögonblick.
En brittisk undersökning från Motorpoint visar att nästan hälften av bilägarna, hela 48 procent, betraktar sin bil som en vän eller följeslagare, och 28 procent säger att de älskar sin bil. Att bilägare tycker om sin bil är inget som någon skulle höja på ögonbrynen för. Men vilka mekanismer ligger bakom att vi känner känslor för ett objekt?
David Waskuri är legitimerad psykolog och VD på Sveapsykologerna och enligt honom finns flera förklaringar.
– Vi tillskriver ofta mänskliga egenskaper till icke mänskliga ting. Det är svårt att säga varför, men när det gäller bilar kan det handla om att de ger oss mobilitet i vardagen. Det kan också handla om att den ger oss ett slags skydd mot omvärlden, säger David Waskuri.
Anknytningen till bilen varierar med hur mycket tid vi spenderar med den och vilka behov den uppfyller. För vissa innebär bilen trygghet och stabilitet, vilket skapar en känsla av tillhörighet.
– Vi knyter an till objekt som ger oss trygghet och stabilitet vilket en bil kan göra.
Studien visar att den första bilen ofta betyder mest för bilägare, och det är ingen slump att många minns den med värme. Den första bilen symboliserar övergången till vuxenlivet och självständighet.
– Den blir ofta symbolisk eftersom den representerar övergången till vuxenliv, självständighet och frihet. Den första bilen används kanske för att köra till det första jobbet eller för en längre resa. Inom utvecklingspsykologin har man sett att man minns upplevelser från ungdomsåren starkare, säger David Waskuri och fortsätter:
– Det representerar också en väldigt viktig social och praktisk aspekt i att kunna delta i samhället utan att vara beroende av andra.
Med tiden förändras våra behov. När vi går från första bilens frihet till familjebilens trygghet, kan det kännas svårt att säga adjö till sin gamla trogna vän.
– Har man fått en anknytning till bilen så skapas också ett emotionellt band. Vid en förlust känner vi också saknad och sorg till det som betytt något för oss – det kan vara minnen kopplade till en viss bilsemester till exempel.
När det är dags att skiljas från en bil som betytt mycket kan det vara hjälpsamt att fokusera på de positiva minnena och upplevelserna, snarare än själva bilen. Minnena finns kvar, även om bilen är borta.
– Fokusera mer på minnen och upplevelser snarare än på själva objektet. Man kanske inte har kvar bilen men minnena kan ingen ta ifrån en. Det kan hjälpa att balansera känslorna.
Att så många ser bilen som en vän visar att den har en betydelse långt bortom det praktiska – bilen blir en del av våra minnen och vår identitet. Särskilt den första bilen symboliserar ofta frihet och självständighet. Enligt studien är även tanken på bilens framtid viktig för vissa, som hoppas att nästa ägare tar hand om den lika omsorgsfullt.
1. Herbie – En självgående Volkswagen Beetle som är känd för sin lekfulla personlighet och lojalitet.
2. Bilar (Cars) – I Pixars filmer har bilarna känslor och speglar vänskap och gemenskap.
3. KITT (Knight Rider) – En AI-styrd Pontiac Trans Am som är både vän och skyddare för huvudpersonen Michael Knight.
4. Christine – En Plymouth Fury från Stephen Kings roman som påverkar sin ägare destruktivt och besatt.
5. DeLorean (Back to the Future) – En tidsresande ikon, nära förknippad med äventyr och nostalgi.
6. Interceptor (Mad Max) – En symbol för överlevnad och frihet i en dystopisk värld.