Äldre är ofta känsligare för bländning, vilket också kan göra att de upplever ljuset som starkare.
Björn Lidestam, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.
På resan
Många bilister upplever att moderna strålkastare bländar mer än tidigare, vilket kan skapa trafikfara. Björn Lidestam, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, förklarar vad som ligger bakom problemet och vad förare kan göra för att minska risken.
När mörkret faller och vägarna fylls av mötande trafik blir bilens strålkastare en viktig säkerhetsfunktion. Men nyare bilmodeller med allt starkare strålkastare har väckt diskussioner om hur de påverkar trafiksäkerheten. För vissa förare innebär de förbättrad sikt – för andra en risk att bli bländade och tappa fokus bakom ratten.
I Storbritannien har allt fler bilister upplevt att mötande strålkastare bländar, enligt en artikel från BBC. Optiker vittnar om att både unga och äldre förare rapporterat obehag av det starka ljuset.
Det finns flera orsaker till att mötande strålkastare kan upplevas som störande. Enligt Björn Lidestam påverkas vi både av tekniska faktorer och av hur våra ögon uppfattar ljuset. Enligt honom behöver både tekniken kring strålkastare och perceptionen – alltså hur vi upplever ljuset – studeras bland bilförare.
– Det finns rent fysikaliska effekter som innebär att man blir bländad och att en del eller hela synfältet slås ut temporärt. Men sedan finns också obehagskänslan, där beteenden och tankar påverkar hur vi reagerar på det starka ljuset.
Någon exakt förklaring från vetenskapligt håll kring moderna strålkastare och risken för att bli bländad finns inte ännu. Men Björn är övertygad om att det i grunden handlar om ett upplevt obehag. Det kan alltså finnas flera bakomliggande orsaker hos moderna strålkastare, bland annat teknik och den mänskliga faktorn.
– Den självreglerande tekniken som ska förhindra från att strålkastaren bländar fungerar inte alltid felfritt. En annan orsak kan vara handhavande fel. Om man har köpt en ny bil eller kör en hyrbil är det inte säkert att man känner till alla funktioner. I min studie kring baklampor visade det sig att 60 procent inte visste om att de körde med släckta baklampor.
Även om det inte går att fastslå att handhavandefel är orsaken, kan det vara en bra idé att kontrollera sin bil. Kontrollera dina strålkastare genom att parkera bilen med ljuset riktat mot en vägg. På så sätt kan du enkelt upptäcka avvikelser i ljusflödet och justera vid behov.
Björn Lidestam, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.