Livet med bil
Vad kostar det att ladda en elbil? Och hur många kilometer tar man sig på en laddning ungefär? Här är svaren på några av de vanligaste frågorna som rör elbilars laddning och räckvidd.
Det finns elfordon och hybridfordon. I den här artikeln inriktar vi oss på att belysa elbilar som får all sin kraft genom att laddas med el.
Räckvidden är för många i Sverige en viktig faktor inför köp av elbil. Vi vill kunna resa längre sträckor, även om de flesta resor i vardagen i genomsnitt landar på runt fyra mil per dag. Med den senaste generationen elbilar följer ofta fullt tillräckligt med räckviddskapacitet för bilturerna i vardagen. Vi behöver bara lära oss att tänka om, och tänka nytt.
Nedan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna som svensken har kring elbilars laddning och räckvidd.
Dagens elbilar har oftast batterier av typen Litium-jon med hög energidensitet och låg vikt. De flesta batterier är placerade i botten på bilen, väl inkapslade för att skyddas mot skador. Batterierna genomgår cykler av urladdning under körning och laddar när bilen är kopplad till ett eluttag. Upprepning av processen över tid påverkar mängden laddning som batteriet kan hålla. Moderna batterier har en lång livslängd, efter 15 000 mil kan batterikapaciteten minska med mellan 10–20 procent.
Räckvidden varierar mellan märken och modeller, precis som volym på tank och förbrukning skiftar mellan bränsledrivna fordon. Elbilar har alltså olika räckvidd, ju högre kW batteriet har, desto längre räckvidd.
År 2022 är det vanligt med elbilar som har en räckvidd på 300–500 kilometer. Räckvidden för elbilar anges i antal kilometer, där WLTP-standarden är ett världsomspännande testprogram som är obligatoriskt för alla tillverkare.
Här några räckviddsexempel:
Seat Mii Electric och VW Up! har en räckvidd på upp till 260 kilometer och Skoda ENYAQ iV (82 kWh), Volkswagen ID 3 (77kWh) samt Audi Q4 e-tron rullar upp till drygt 500 kilometer.
Förutom batteriets effekt så finns det andra faktorer som påverkar räckvidden, och vissa faktorer som du som förare kan påverka. Till exempel hastighet och körstil – kraftiga accelerationer och omkörningar förbrukar mer el. Andra faktorer är kyla, motstånd från blåst, regn och snö, vägbana med slask och snö, tung last samt en klimatanläggning på full fart.
Kostnaden för el, nät och skatter är uppskattningsvis cirka 1,5 kronor per kWh för en konsument, enligt InCharge (2022).
En elbil förbrukar i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil och kostnaden landar då på mellan 1,5 och 4,5 kronor per mil. Kostnaderna kan bli högre av faktorer som bostadsort, hur du bor, vilken elbil du kör, var du laddar, batteriets kapacitet samt pris per kWh.
Bilens laddtid påverkas av två faktorer; laddboxens effekt samt bilens onboard-laddare, som bestämmer effekten in mellan laddare och bilens batteri.
De flesta väljer att ladda sin elbil hemma och på jobbet, men ibland krävs det en snabbladdning eller ett par timmar vid en laddstolpe utanför köpcentret.
Normalladdning: Innebär laddning med låg effekt. Kallas också för hemmaladdning eller AC-laddning, AC = växelström. Ofta förekommer normalladdning vid hemmet, arbetsplatsen, allmänna parkeringar, i p-hus och vid köpcentra. Laddningstid: 8–10 timmar.
Snabbladdning: Laddning som sker med hög effekt, och som innebär kortare laddtid. Kallas även för publik laddning eller DC-laddning, DC = likström. Infrastrukturen för snabbladdningsstationer växer fram löpande och finns ofta i anslutning till bensinstationer, vägkrogar och rastplatser. Laddningstid: 30–60 minuter, upp till 80 procent.
Du kan ladda hemma via laddbox, vid laddstolpar och laddstationer. Undvik att ladda din elbil via ett vanligt eluttag, de är ofta inte dimensionerade för hög belastning under lång tid.
En elbil har inga problem att starta i sträng kyla, men låga temperaturer gör att räckvidden påverkas och blir kortare. I genomsnitt visar tester att vid nollgraders-sträcket kan elbilen tappa upp till 20 procent. Vid 20 minusgrader kan räckvidden kortas med upp till 45 procent, jämfört med det officiella WLTP-värdet.
Sommaren 2021 tog Anders Helgesson, reporter på Vi Bilägare, elbilen VW ID. 3 (58 kWh) från Stockholm till Montpellier i Frankrike. En resa på cirka 500 mil och totalt 28 stopp för laddning.
Vilka är dina erfarenheter av resan?
– Jag tycker att det gick lättare än förväntat. Det fanns ganska många laddpunkter längs min sträcka. Jag hade laddkort från flera operatörer men kunde göra all laddning med ID.3:ans Wecharge kort. Jag hade supertur med vädret, men det var svårt att komma mycket längre än 20–22 mil mellan laddstoppen, i regel låg jag mellan 85 och 15 procents laddning. Med större batteri skulle det gå att spara fem, sex laddstopp och få en smidigare resa. Nu tog det tre dagar ned.
Vilka är dina tre bästa tips för längre turer?
– Ha gott om tid. Laddprocessen tar i regel längre tid än vad man tror då laddarna inte alltid är nära den ”optimala” rutten för ditt resmål.
– Komplettera bilens egen ruttberäkning med en fristående telefonapp så som ”A Better Route Planer”. Apparna ger bra koll på var det finns lämpliga laddare.
– Elbilen är mycket känsligare för last och körstil än bilar med förbränningsmotor. Justera däcktrycket till ”Eco” och sänk hastigheten med några km/tim.