Anpassa hastigheten till väglaget.
Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket.
På resan
Att köra på hala vägar kan vara en rejäl utmaning, men med rätt kunskap och förberedelser kan du känna dig tryggare. Här får du praktiska tips för säker körning, information om olika typer av halka och hur du kan rusta bilen för vintern.
Känslorna kan vara blandade när den första snön faller. Vackra vinterlandskap kontrasteras av förrädiskt hala vägar. Under perioden november 2023 till februari 2024 ökade antalet trafikolyckor med 33 procent, enligt statistik från SOS International – en rekordökning.
Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket, berättar att det finns flera olika typer av halka att se upp för under vintern. Svarthalka, även kallad blixthalka eller ishalka, är en av de mest förrädiska halktyperna eftersom den ofta uppstår utan förvarning.
– Den kan komma tidigt på hösten och är svår att upptäcka eftersom den uppstår fläckvis. Ofta orsakas den här typen av halka av regn eller morgondagg. Viadukter och vägar i närheten av vatten är ofta utsatta ställen, där ska man hålla koll, säger Felicia Danielsson.
En form av halka som är betydligt enklare att se är snöhalka och förekommer under eller efter snöfall. Trots att den är lättupptäckt kan den ställa till med problem.
– Om snön packas mycket hårt blir den isig och väldigt hal. Har vägen saltats kan det bildas snömodd som också kan orsaka halka.
Väderomslag kan snabbt skapa besvärligt vägunderlag för bilister.
– Snön som ligger på vägen kan omvandlas till is när det skiftar mellan minus- och plusgrader. Det händer också att det regnar trots att det är minusgrader, vilket gör att vägen snabbt blir isig, säger Felicia Danielsson.
Det är viktigt att köra extra försiktigt under vintern och vara medveten om att halka kan uppstå på oväntade platser.
– Man kan inte köra på samma sätt som på sommaren, det kan vara bra att liksom lätta lite på gasen och sänka hastigheten lite grann. Anpassa hastigheten till väglaget.
Men det är inte bara din egen körning som är viktig att hålla koll på. Det finns flera skäl till att hålla avstånd mellan dig och bilen framför.
– Föraren framför dig kan ha dåliga däck, och om det dessutom halt blir din bromssträcka mycket längre.
Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket.
Korsningar och rondeller är särskilt utsatta vid halka eftersom bilar ofta bromsar in, vilket snabbt kan leda till isbildning. Den hala ytan förlänger bromssträckan avsevärt och ökar risken för olyckor. Kör därför försiktigt, sänk hastigheten i god tid och planera dina rörelser noggrant när du närmar dig en sväng.
För att klara av vinterns vägar på ett säkert sätt krävs vissa förberedelser. Extra viktigt är det därför att vinterrusta din bil och planera dina resor.
– En av de viktigaste förberedelserna är att ha ordentliga och godkända däck. Även om däcken har ett godkänt mönsterdjup men är nära till gränsen att inte vara det så kan det vara en bra idé att byta till nya, säger Felicia Danielsson och fortsätter:
– Håll koll på väderprognosen, särskilt om du ska åka långt. Titta hur vädret ser ut längs vägen, utgå inte från där du åker. Det kan vara ett helt annat väglag med andra förutsättningar.
Snökaoset på E22:an julen 2023 aktualiserade frågan om vad som är viktigt att ha med sig i bilen när vädret bjuder på utmaningar. Att ha med sig rätt utrustning kan göra stor skillnad vid långa och tröga bilköer.
– Behöver du gå ut ur bilen är det väldigt viktigt att du syns. Ha reflexvästen nära till hands. Om den ligger i bakluckan behöver du kliva ut på vägen. Utöver det är det bra att ha en spade, vatten, varma kläder och en extra filt.
Vintertrafik handlar inte bara om att köra försiktigt, utan också om att vara väl förberedd på det oväntade. Följ väderprognoserna noggrant, planera din resa och säkerställ att både du och bilen är rustade för säsongens utmaningar. Med en kombination av anpassad körning och rätt utrustning, som till exempel bra vinterdäck, minskar du risken för olyckor och kan känna dig tryggare på vägarna.