Att jobba på Din Bil

Hanna och Virpi bland de mäktigaste kvinnorna inom bilbranschen.

Att jobba på Din Bil03 september 2024

Två av bilbranschens mäktigaste kvinnor arbetar på Din Bil. I september har medarbetarna Hanna Skoog och Virpi Törnroth chansen att kamma hem priser när ”Mäktigaste kvinnorna i bilbranschen” ska utses.

Hanna Skoog och Virpi Törnroth.

Bilindustrin är historiskt obestridligen en mansdominerande bransch. Statistik från Motorbranschens Riksförbund visar att en stor majoritet som arbetar i den svenska fordonsbranschen är män.  

Vad få kanske känner till är att två av de viktigaste säkerhetsfunktionerna, bromslampan och blinkerslampan, uppfanns av skådespelerskan Florence Lawrence i början av 1900-talet. Hennes insatser ökade trafiksäkerheten och är också ett tidigt exempel på hur avgörande inkludering är, inte bara för bilbranschen utan för hela samhället. 

Framtidens stora utmaningar inom bilindustrin rör inte bara säkerhet, utan också områdena miljö och social hållbarhet. För att uppmärksamma dessa frågor och inspirera fler kvinnor att arbeta inom svensk bilindustri arrangerar Motorbranschens Riksförbund, tillsammans med bilhandelsplatsen Wayke, galan ”Mäktigaste kvinnorna i bilbranschen” den 5 september, där Hanna Skoog från Din Bil och Virpi Törnroth från Porsche Center Stockholm är finalister.

Hanna Skoogs resa har gått från en liten lackeringsfirma till att i dag arbeta som hållbarhetskoordinator på Din Bil. En viktig del av hennes arbete har varit att göra Din Bil till en mer hållbar arbetsplats och att ge nytt liv åt gammalt material.

– Ett spännande initiativ är vår sortering av stötfångare på våra skadeverkstäder. De smulas nämligen ner för att bli plastmöbler och på så sätt få ett nytt liv, säger Hanna Skoog, som är nominerad i kategorin årets hållbarhetsprofil.


Jag ser alla nominerade som vinnare.

Virpi Törnroth

När Virpi Törnroth tackade ja till tjänsten som platschef på Porsche Center i Stockholm blev hon den första kvinnan på den positionen. Nu, drygt ett år senare, är hon finalist i kategorin årets banbrytare.

– Jag ser alla nominerade som vinnare. Det handlar nämligen om att synliggöra alla kompetenta och drivna kvinnor som deltar, säger Virpi Törnroth.


Hanna Skoog anser att rekrytering till högre tjänster och en inkluderande kultur är två viktiga aspekter för att öka jämlikheten inom branschen. Hon hoppas att hennes egen bana kan inspirera fler att ta steget in i branschen.

– Det är viktigt att tänka på hur vi beter oss och vilken jargong som uppstår. För en del kan det innebära ett hinder och leda till att de inte känner sig inkluderade. Vi måste uppmuntra fler att våga söka tjänster – tyvärr räcker kvinnor inte upp handen i samma utsträckning, trots att de har kompetensen, säger Hanna Skoog.


Båda finalisterna Hanna Skoog och Virpi Törnroth är överens om att Din Bil är på rätt väg och bidrar till en mer jämlik bransch. Din Bil har som ambition att fortsätta arbeta för att fler kvinnor blir intresserade av, och vilja söka sig till branschen.

– Bilbranschen är otroligt spännande, särskilt med tanke på övergången till elbilar. Därför tror jag att hela industrin har mycket att vinna på att fortsätta vara öppna och bjuda in fler talanger, säger Virpi Törnroth.

Uppdatering 6 september: Det blev ingen vinst för Din Bils medarbetare Hanna Skoog och Virpi Törnroth detta år. Vi på redaktionen säger grattis till alla vinnare och tackar MRF för att de uppmärksammar denna viktiga fråga. Läs mer om vinnarna 2024 här.

Kategorierna i bilbranschens mäktigaste kvinnor 2024

Årets mäktigaste – en kvinna som i hög grad påverkar branschen positivt
Årets banbrytare – en kvinna som röjer ny mark
Årets hållbarhetsprofil – en kvinna som driver frågor inom social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet
Årets kompetenshöjare – en kvinna som lockar och behåller arbetskraft i branschen
Årets marknads- & kommunikationsprofil – en kvinna som skickligt synliggör vår bransch
Årets unga stjärnskott – en kvinna under 30 år som visar mod och nytänkande (vinnaren i denna kategori får utöver äran ett stipendium på 15 000 kronor)
Årets fordonselev – Gästspel 2024 – en kvinnlig gymnasielev på fordonsprogrammet som utmärker sig

Läs mer här.

Läs mer