Det är viktigt att noggrant läsa på och säkerställa att man har rätt till stöden innan man gör en investering.
Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Mobility Sweden.
Tips och råd
Under 2025 förändras flera regler för skatter och subventioner – vilket kan innebära stora besparingar för bilägare. Genom att ha koll på de aktuella reglerna kan du planera smart och sänka dina bilkostnader.
Att äga bil ger frihet och flexibilitet i vardagen, men det innebär också kostnader. Det finns dock sätt att göra bilägandet smartare och mer kostnadseffektivt. Under 2025 införs flera nya subventioner och skatteändringar som kan gynna både nybilsköpare och de som redan har bil. Genom att ha koll på de aktuella reglerna kan du både spara pengar och göra hållbara val.
Efter flera år av lågkonjunktur ser ekonomin ut att återhämta sig under 2025. Prognoser visar att elbilsförsäljningen väntas öka jämfört med föregående år.
Att skaffa en elbil i början av 2025 är särskilt lägligt eftersom ett avdrag på 50 procent kan göras vid installationen av en laddbox hemma. Avdraget täcker både material- och arbetskostnader, vilket gör det mer ekonomiskt att installera en laddare hemma. För att kvalificera sig för avdraget måste installationen utföras av en certifierad elektriker och uppfylla de tekniska krav som myndigheterna ställer.
Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Mobility Sweden, påpekar att både privatpersoner och exempelvis bostadsrättsföreningar kan ansöka om stödet.
– Det är viktigt att noggrant läsa på och säkerställa att man har rätt till stöden innan man gör en investering. Privatpersoner kan söka stöd för grön teknik via Skattemyndigheten medan företag och bostadsrättsföreningar kan söka ett motsvarande bidrag via Naturvårdsverket, säger han.
Fram till juni 2025 erbjuder Energimyndigheten företag som köper en lätt ellastbil en klimatpremie som motsvarar 30 procent av fordonets pris, upp till maximalt 40 000 kronor. Från och med 1 juli gäller samma villkor men då högst 30 000 kronor. Syftet med premien är att stimulera övergången till mer miljövänliga transportalternativ även för andra fordonstyper. Utbudet av lätta ellastbilar har ökat markant jämfört med den tid då den numera avvecklade elbilspremien för personbilar som infördes 2018. För att vara berättigad till premien måste fordonet uppfylla krav på att ha en totalvikt på 3,5 ton, drivas på el eller av el som produceras av vätgas via bränsleceller och vara registrerat i Sverige.
– Det som är särskilt viktigt är att ansöka i tid och att lämna in den innan köpet. Premien gäller inte retroaktivt för fordon som redan köpts. På Energimyndighetens hemsida finns tydlig vägledning för hur du ska göra, säger Mattias Bergman.
Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Mobility Sweden.
Den som planerar att köpa husbil eller nyligen gjort det kommer från och med den första februari 2025 få sänkt fordonsskatt. Under hösten 2024 fattade riksdagen beslut om att ändra malus-reglerna vilket innebär att husbilar inte längre omfattas. Ändringen gäller både fabriksnya husbilar och de som är upp till tre år gamla. Att semestra på fyra hjul kan alltså innebära en skattelättnad på flera tusen kronor om året.
Att exempelvis köpa en elbil 2025 kan bli extra förmånligt tack vare tillgängliga subventioner och skatteförändringar. Oavsett om du planerar att byta bil, installera en laddbox eller dra nytta av nya skatteregler, är det smart att vara ute i god tid. Med rätt information kan du både spara pengar och göra ett mer hållbart val för framtiden.