Hållbart bilägande

Ny klimatpremie för lätta ellastbilar – detta gäller.

Klimatpremien har gjort comeback – nu kan den som köper en lätt ellastbil få upp till 50 000 kronor i stöd. För vilka ellastbilar gäller premien och hur går man egentligen till väga? Jakob Simons, säljare på Din Bil, reder ut alla frågetecken.

När klimatbonusen för elbilar infördes var det många som passade på att slå till. Men då var utbudet av ellastbilar betydligt mer begränsat jämfört med hur det ser ut idag.

– En av de stora anledningarna till att det nu införs en premie är att det finns betydligt fler modeller av lätta ellastbilar än tidigare. Tidigare var det enbart personbilar som fick klimatbonusen, säger Jakob Simons på Din Bil.

Det är på uppdrag av regeringen som Energimyndigheten från och med den 13 februari erbjuder en klimatpremie till företag, kommuner eller regioner som köper en ny eldriven lätt lastbil. Villkoret för att fordonet ska räknas som en lätt ellastbil är att den är registrerad som lastbil i Transportstyrelsens vägtrafikregister, har en totalvikt på maximalt 3,5 ton samt enbart drivs av el eller av el som produceras av vätgas via bränsleceller.

Stödet baseras på prisskillnaden mellan den lätta ellastbilen och en likvärdig transportbil förklarar Jakob Simons.

– Kriteriet är att det är en lätt lastbil som drivs med el till hundra procent. Stödet beräknas utifrån prisskillnaden. Det skulle exempelvis kunna vara skillnaden mellan en lätt ellastbil som ID Buzz Cargo och en bensin- eller dieseldriven lätt lastbil som Caddy Maxi, säger han. 

Vill man nyttja premien på 50 000 kronor gäller det dock att köpa en ellastbil under 2024. Från den 1 januari 2025 sänks maxbeloppet till 40 000 kronor och sedan till 30 000 kronor den 30 september 2025.

Ansökningsprocessen kan gå till på två olika sätt – beroende på om man väljer leasing eller att betala direkt.

– Vid leasing sköter vi hela processen för ansökningen av klimatbonusen. Skulle man betala direkt hjälper vi självklart till men det krävs att man gör en ansökan och i samband med det även skickar en offert på en likvärdig bensin- eller dieseldriven lätt lastbil. En Volkswagen Caddy Maxi kan exempelvis räknas som likvärdig, säger Jakob Simons.

Att byta från diesel till eldrivna transportbilar minskar miljöpåverkan. Skatten och driftkostnaderna minskar också avsevärt.

Jakob Simons, säljare på Din Bil

Utbetalningen görs vanligtvis mellan sex till åtta månader efter att Energimyndigheten tagit emot ansökan.

Fördelarna med att övergå till en eldriven lätt lastbil är både miljövänliga och ekonomiska.

– Att byta från diesel till eldrivna transportbilar minskar miljöpåverkan. Skatten och driftkostnaderna minskar också avsevärt.

Med klimatpremien för lätta eldrivna lastbilar finns nu en chans för att spara pengar och samtidigt göra en insats för miljön. 

De som redan hunnit nyttja klimatpremie har varit mycket nöjda, berättar Jakob Simons som har haft flera kunder sen införandet.

– De kunder jag har haft har känt sig väldigt nöjda. En kund berättade att premien innebar att företaget kunde köpa in ytterligare en bil. Så jag tycker att det är ett bra tillfälle att ta steget till ett eldrivet fordon, säger han.

Vad innebär ett miljöfordon?

Med miljöfordon avses:

miljöarbetsmaskiner

utsläppsfria tunga lastbilar

miljölastbilar

lätta ellastbilar

fordonsgaslastbilar avsedda att drivas med biogas.

Källa: Energimyndigheten