Expertis och råd
Ska du ut på vägarna med hund i bilen? Då är det bra att känna till vad som gäller för att er fyrfotade familjemedlem ska resa så tryggt som möjligt. Din Bils hundbursexpert Benny Ikast i Landskrona, ger sina bästa tips.
Redan innan du ger dig ut på vägarna med din hund i bilen bör du tänka på om hunden kanske har det bättre hos vänner eller på ett djurpensionat. Enligt Jordbruksverket får du inte transportera hundar som är sjuka eller skadade, eller nyss har fått valpar.
En förutsättning för att resa säkert med hund i bil är att man har en godkänd och säker hundbur.
– Buren innebär att hunden har en plats där den känner sig trygg i bilen, och sitter fast i bilen om något skulle hända. Säkrast är att välja en bur som är krocktestad, rekommenderar Benny Ikast, Din Bils hundbursexpert.
Att resa med hundsäkerhetsbälte anser Benny endast vara en nödlösning.
– Säkerheten för hunden och övriga passagerare är viktigast. Tänk på att även en hund på sex kilo får en krockvikt på 240 kilo vid krock redan vid en hastighet på 50 km i timmen.
Det finns en uppsjö av hundburar att välja mellan på marknaden. Vilken modellen som passar beror förstås på vad du har för bil – och vad du har för hund.
– Du måste anpassa buren efter bilen, det kanske inte passar rakt in, du kan du dra ut burarna 700 mm till 1000 mm efter bilens bagageutrymme. Viktigt är att du köper hundbur med hänsyn till hur stor din hund kommer att bli som fullvuxen. Vad kommer den att väga och vilken mankhöjd har den?
En hundbur ska vara så stor att hunden kan vända sig i buren och ligga bekvämt.
Den största fördelen med en bur är förstås att den går att spänna fast, så hunden är förankrad om du voltar med bilen.
– Men den ska också vara krocktestad och ha deformeringszoner, det vill säga om du krockar så ska den vika sig på vissa bestämda ställen, och sen ska det vara stopp, vilket kan rädda livet på din hund om olyckan är framme.
En annan viktig detalj är att buren har en nödutgång på baksidan på buren, så att du kan fälla sätet och få ut hunden bakvägen om det krävs.
Men har du en extra stor vovve kan du köpa en dubbelbur och plocka ur skiljeväggen, eller sätta in ett lastgaller i bilen i stället.
– Men då har du inget skydd om bilen trycks ihop, varnar Benny.
Han tipsar även om att köpa en så kallad ”Airing Crook”, en justerbar ventilationskrok som hakar i låssystemet på bakluckan, så du kan låsa och larma bilen även fast den är öppen 8-10 centimeter.
Burar kan också låsas med hänglås, så att bakluckan kan vara helt öppen om bilen står still.
Benny rekommenderar även sätesöverdrag, eller en matta under buren i fall det händer en olycka. Är du rädd om bilen kan det också vara klokt att investera i ett ilastningsskydd.
– Det kan vara värt 500 spänn för att skydda lacken på stötfångaren, för när hunden hoppar upp i hundburen sätter de foten på stötfångaren, och då tar klorna lätt sönder lacken.
När du reser med en fyrfota familjemedlem i bilen är det också viktigt att anpassa resan efter hunden. En valp ska rastas varannan timme, en större hund kan klara ett par timmar i bilen. Viktigast är att lyssna på hur hunden mår.
– De blir ofta oroliga och gnäller när de vill ut. Ta pauser ofta, ha vatten med dig och var noga med att ventilera bakutrymmet om du stannar och lämnar bilen, för den blir snabbt varm i solen. Temperaturen i en parkerad bil stiger snabbt upp till 50 grader en normal sommardag och då kan bilen bli en dödsfälla för ditt husdjur, varnar Benny.