På resan

Så hanterar du vinterväglaget och långa bilköer.

På resanTips och råd22 januari 2025

Vintern innebär svårt väglag samtidigt som många ska ut och resa – resultatet blir ofta olyckor och långa bilköer. Med rätt förberedelser blir du en säkrare bilförare och om du håller dig uppdaterad kan du undvika att fastna i trafiken.

För många innebär vintern långa resor. Släkten ska kanske samlas på annan ort eller så är det skidor i fjällen som lockar. Det här innebär att många ger sig ut på vägarna samtidigt som förutsättningarna kan vara de sämsta under hela året.

– Det första du måste se till är att du har vinterdäck på bilen, allt annat är förkastligt. För övrigt handlar det om att följa väderutvecklingen, oavsett om du ska resa kort eller långt. Vi har under de senaste åren märkt hur snabba väderväxlingarna kan vara. Det kan skilja mycket på bara 500 meter, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det bästa är att förbereda dig innan du faktiskt sätter dig i bilen. Titta på väderprognosen och Trafikverkets väginformation. Är olycksrisken stor kan det även vara en idé att välja säkrare vägar.

– Vi vet att de värsta olyckorna ofta är frontalkollisionerna, då de då adderar hastighet till varandra. Därför bygger vi mycket mittseparerade vägar i dag där en bil som tappar kontrollen ska studsa tillbaka på egen sida. Vi vet också att de flesta moderna bilar är byggda för att klara en krock i upp till 80 kilometer i timmen utan allvarliga personskador, därför kan det vara bra att välja vägar med trafikkameror då vi vet att de flesta sänker hastigheten där, säger Bengt Olsson.

Mittseparerade vägar är bra för att minska skadorna vid en olycka, men har nackdelen att det kan bli en inlåsningseffekt om bilar kör fast eller skadas. Resultatet blir då bilköer som kan vara svåra att åtgärda. Ibland kan de här köerna hålla i sig i många timmar och bilister kan bli tvungna att spendera natten i bilen.

– Det enda du kan göra är att försöka hålla dig uppdaterad och förbereda dig innan. När du väl sitter där kan du inte göra så mycket. Då gäller det att du har bränsle och varma kläder, säger Bengt Olsson.

Det enda du kan göra är att försöka hålla dig uppdaterad och förbereda dig innan.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Foto: Johanna Vikar/Trafikverket.

Många kommuner har hårda regler runt tomgångskörning, men det här gäller inte om du sitter fast i en bilkö och behöver hålla värmen. Däremot kan det vara bra att hushålla med energin. Om du kör en bensin- eller dieselbil är det bra med en reservdunk för att fylla på. En elbil har det svårare då batteriet dels påverkas av kylan och att en bilkö kan innebära många start och stopp, då går det åt mer el än vid vanlig körning. Däremot är det ovanligt att elbilar behöver bärgas vid långa köer. Vid den uppmärksammade olyckan på E6:an 2021, rapporterades det om stora mängder övergivna elbilar på plats, men när Sveriges radio intervjuade de som hade bärgat bilar så var det främst bensinbilar som hade behövt hjälp.

– När det är jätteköer har vi märkt att vi har väldigt svårt att nå ut till bilister som är ute på vägarna. Det finns appar och vi skickar ut VMA:s (viktigt meddelande till allmänheten), men ser ingen effekt. Om fler hade koll på lokala utsändningar och via appar skulle färre behöva fastna i bilköer, säger Bengt Olsson.

Förbered dig inför vintern – besök Din Bil för en genomgång av din bil.


Så förbereder du dig

  • Viktigast av allt – se till att du har vinterdäck.
  • Kontrollera att de har rätt mönsterdjup och lufttryck.
  • Kolla upp väderprognoser och väglaget för den sträckan du ska köra.
  • Hos Trafikverket kan du även se vilka vägar som ät mittseparerade och var det finns vägkameror för att kunna välja en mer säker väg.
  • Ha gärna P4 på. Där får du alla lokala trafikmeddelanden.
  • Se till att du har spolarvätska anpassad för temperaturen. 
  • Arbeta inte ända in i kaklet för att sedan kasta dig ut på vägarna. Trötta människor fattar sämre beslut.
  • Planera in stopp under resan.

Det här ska du ha i bilen

  • Varma kläder.
  • Något varmt att dricka.
  • Reservdäck eller reperationssats.
  • Snöskyffel.
  • Varselväst.
  • Bogserlina.
  • Batterier för att ladda telefonen.
  • Mat.
  • Om bensinbil, en reservdunk.

Läs mer