Tips och råd

Så undviker du batteristrul i vinter.

Tips och råd22 januari 2025

Vintern är en utmanande tid för bilbatterier, oavsett om du kör på el eller bensin. Som bilägare finns det saker du kan göra för att minska risken att bli stående längst vägen med ett motorstopp. – Kylan minskar batteriets kapacitet, så prestandan sjunker även när tändningen inte är på, säger Sebastian Svanberg, tekniker på Din Bil.

Batterier och minusgrader är ingen lyckad kombination. Det handlar inte bara om att batteriets kapacitet försämras utan också om att själva starten drar mer ström på grund av motstånd i motorn och att fläktarna ofta jobbar hårdare för att värma upp bilen på vintern. Främst är det äldre redan slitna batterier som påverkas, men också längden på körningarna. När det är kallt ute är det attraktivt att välja bilen även vid kortare sträckor, något som är tufft för batteriet.

– På kortare sträckor hinner inte batteriet ladda upp igen innan du stänger av motorn och då blir det en negativ spiral som slutar med att bilen inte går att starta, säger Sebastian Svanberg.

Att just batteriet ligger bakom ett motorstopp är relativt vanligt. Enligt tysk statistik, där de gått igenom 3,4 miljoner assistansärenden stod uttjänta 12V-batterier för 56 procent av motorstoppen. Liknande statistik för Sverige saknas, men med tanke på vårt kallare klimat skulle siffrorna kunna vara högre här. Hos Din Bil i Täby är det i alla fall en vanlig anledning till service.

– De som kommer in med batteriproblem brukar ha lite äldre batterier, ofta runt fyra till sex år. Sedan kan vissa bilmodeller ha problem med snabb urladdning och kräva mer service, men åldern är vanligaste orsaken, säger Sebastian Svanberg.

Elektroniken i dagens bilar är starkt beroende av att 12-voltsbatteriet är laddat och håller rätt spänning. Om batteriet inte har tillräcklig spänning kan det leda till en rad följdfel i bilens system. Exempelvis kan olika varningssymboler tändas, trots att det inte föreligger några verkliga problem. Ett vanligt exempel är att symbolen för servostyrning visas, även om själva styrsystemet fungerar korrekt. Detta beror på att otillräcklig batterispänning kan orsaka störningar i bilens styrenheter, som kontrollerar och övervakar olika funktioner.

Bilägare som känner sig osäkra på hur batteriet mår kan göra en undersökning hos Din Bil. Då går det att kontrollera att prestandan är inom ett godkänt spann och byta batteri för att slippa obehagliga överraskningar.

– Vi rekommenderar att göra regelbundna kontroller. Framför allt om du har en äldre bil eller om bilen känns trögstartad. Då kan det vara dags att byta batteri, säger Sebastian Svanberg.

Vi rekommenderar att göra regelbundna kontroller.

Sebastian Svanberg, Din Bil.

Sebastian Svanberg, tekniker på Din Bil.

Elbilar har blivit ett allt vanligare inslag i den svenska trafiken, men hos Din Bil i Täby har de inte upplevt någon större ökning av problem under vintern. De flesta som äger en elbil verkar vara medvetna om utmaningarna och anpassa sig efter situationen.

– De har samma utmaningar. Batterikapaciteten går ner vid kyla samtidigt som snö ger större motstånd, så du kan inte förvänta dig samma prestanda. Att köra elbil är att välja en annan livsstil och planera in mer stopp vid längre sträckor. Det verkar de flesta ha förståelse för, säger Sebastian Svanberg.

I Sverige är vi allt som oftast duktiga på att sköta om våra bilar till det yttre, men slarvar med det som vi inte ser eller förstår. Något som kan få konsekvenser för den efterlängtade sportlovsresan eller släktträffen. Det går att spara tid och pengar på att vara proaktiv.

– Vi kan alltid hitta en tid för en batterikontroll, då det är bara att höra av sig. Ett nytt batteri kan förlänga livslängden på din bil. Batteriutvecklingen går ständigt framåt, men fortfarande fungerar de optimalt under konstanta plusgrader, något som är svårt för oss att garantera i Sverige, säger Sebastian Svanberg.


Så tar du hand om ditt batteri under vintern

  • Undvik kortare sträckor, då hinner inte batteriet ladda upp igen.
  • Om bilen blir stående under en längre tid, underhållsladda det om möjligt. 
  • Kontrollera batteriet på en verkstad. Det krävs avancerade mätinstrument för att göra en bra mätning, något som ofta inte är värt att investera i själv. 

Förläng livslängden på ditt batteri

  • Underhållsladdning är ett utmärkt sätt att förlänga livslängden. Helst ska batteriet alltid ligga på minst 70 procent laddat.
  • Undvik korta sträckor, försök att planera körningen så att det handlar om minst 20 minuter.
  • Håll batteripolerna rena. Smuts leder till försämrad kapacitet.

Läs mer