På verkstaden
När vintern släpper taget ligger gruset kvar – och stenskotten blir fler. Enligt ny statistik har problemen ökat kraftigt. Fordonsteknikern William Lööf på Din Bil ger sina bästa tips för att skydda din vindruta och undvika dyra reparationer.
Ett mindre uppskattat vårtecken för bilförare är de plötsliga stenskotten. Det smäller till utan förvarning – och även om skadan ofta uteblir finns risken att en spricka bildas och växer med tiden.
Upplever du att stenskotten blivit vanligare? Du inbillar dig inte. Enligt Riksorganisationen M har antalet stenskott ökat med 160 procent de senaste 20 åren. En orsak är att många bilar saknar stänkskydd – en annan att fler kör med dubbfria vinterdäck.
– De dubbfria vinterdäcken är mjukare än sommardäck och har ett mönster som gör att grus fastnar lättare, förklarar William Lööf, fordonstekniker på Din Bil.
Riskperioden blir som tydligast i övergången mellan vinter och vår. Mycket grus ligger fortfarande kvar på vägarna, samtidigt som många ännu inte bytt till sommardäck.
Att undvika stenskott helt är svårt – ofta sker det utan att du kan påverka, förklarar William Lööf. Men det finns några sätt att minska risken.
– Att hålla avstånd är ett sätt att slippa bli träffad av ett stenskott. Finns det möjlighet kan man också försöka att undvika grusade vägsträckor. Men det är inte alltid så lätt i praktiken, särskilt om man bor i en storstad och ofta kör nära varandra.
Som bilägare får du räkna med att vindrutan förr eller senare behöver repareras efter ett stenskott. När skadan väl är skedd gäller det att inte vänta.
– Ju längre du väntar desto större blir sprickan och till slut behöver hela vindrutan bytas ut. På de allra flesta bilar är det en bärande konstruktion som måste vara intakt. Om det repareras i tid räcker det med ett litet ingrepp, säger William Lööf.
– Vatten och smuts som tränger sig in i sprickan förvärrar skadan och gör den djupare. Temperaturväxlingar, från varmt till kallt, påskyndar också att sprickan blir större.
På verkstaden rengörs sprickan noggrant för att få bort all smuts. Sprickan fylls sedan med ett lim som hindrar den från att växa sig större. Att åtgärda en spricka handlar oftast om ett par hundralappar beroende på vilken typ av försäkring man har. Ett vindrutebyte landar däremot ofta på flera tusenlappar.
Ökningen av stenskott väcker förhoppningsvis frågan kring hur vi i framtiden kan skapa smartare lösningar för att minska problemet. Tills dess gäller det att agera i tid – för både miljön och plånboken.
En livscykelanalys från RISE visar att det är mer miljövänligt att reparera en stenskottsskadad vindruta än att byta den. Byte ger upphov till cirka 88 kilo koldioxid, medan reparationen orsakar 18 kilo koldioxid. Den största miljöpåverkan vid byte kommer från tillverkningen av den nya rutan, medan transporten av fordonet till verkstaden är den största faktorn vid reparation. Studien pekar på att minskad transport och ökad återvinning kan ytterligare minska miljöpåverkan.