Livet med bil

Smarta AC-knepen: Så skyddar du bilen mot sommarvärmen.

Tips och råd04 juni 2024

Räddningen en riktigt varm sommardag i bilen stavas AC. Men vilka knep finns för att maxa klimatanläggningen en stekhet dag? Anders Jonsson, tekniker på Din Bil, ger sina bästa tips inför bilsommaren.

En svensk sommardag kan värmen i bilen öka dramatiskt snabbt. Om fönster och dörrar är stängda kan temperaturen stiga riktigt många grader på bara några få timmar – bilen blir stekhet. Samtidigt som temperaturen stiger ökar så klart också önskan att hålla bilen sval.

– Kompakt värme är svår att göra sig av med, förklarar Anders Jonsson på Din Bil som har över 42 års erfarenhet av att arbeta med AC-system i bilar. 

Oturligt nog är det just den kompakta värmen man möts av när man sätter sig i bilen efter att den ”grillats” på en parkeringsplats. Enligt Anders Jonsson finns det däremot några knep för att skynda på nedkylningen av din bil.

– På de allra flesta bilar finns en komfortfunktion som innebär att när man öppnar bilen med fjärrkontrollen och håller den intryckt i någon sekund så åker alla rutorna ner. När den värsta värmen vädrats ut startar du klimatanläggningen och sätter den i cirkulationsläge och kör upp rutorna. Det som händer är att luften som kyls ner återanvänds och kyls ner ytterligare igen genom förångaren, säger Anders Jonsson.

Att den kalla luften återanvänds innebär inte bara en snabbare nedkylning utan också att du sparar energi, eftersom systemet slipper ta in ny varm luft. 

Vad som anses vara den optimala temperaturen är en fråga om personlig preferens. Men Anders Jonssonmenar att de flesta tycker att 22 grader är en behaglig temperatur att vistas i.

– 22 grader brukar vara rekommendationen. Det är ingen idé att dra reglaget till det kallaste läget, den kyler fullt i tills den kommer ner till 22 grader sen ställer den av. Det är också ett bra sätt att spara på energin.

Jag använder AC:n året runt, även när det är kallt ute.

Anders Jonsson, tekniker på Din Bil.

Eftersom Anders Jonsson besitter den erfarenhet han gör har han också sett det mesta. 

– Om det inte är ett läckage eller någon skada så ska du inte behöva fylla på den. Innan en påfyllning behöver man därför göra en felsökning. Ibland ser man firmor som erbjuder påfyllning på parkeringsplatsen men de ska man undvika. De kan inte göra felsökningar eftersom vind utomhus gör att man inte hittar läckage, säger Anders Jonsson.

Med andra ord behöver en påfyllning göras inomhus i en verkstad för att säkerställa att det blir rätt.

Att luftkonditionering blivit vanligare i bilar har också bidragit till miljövänligare system.

– Gasen som används för att fylla på mäts i ett värde som heter GWP som står för ”Global Warming Potential”. Nyare bilar har ett väldigt miljövänligt kylmedium utan freoner med endast GWP 1. Fram till 1993 användes en gas som hette R12, den hade ett GWP på 10 900.

Genom att nyttja den fulla potentialen av bilens AC kyler man alltså ner bilen på ett snabbt och miljövänligt sätt. Enligt Anders Jonsson är det också viktigt att använda AC:n även när man tror att den behövs minst, nämligen på vintern.

– Jag använder AC:n året runt, även när det är kallt ute. När bilrutorna immar igen är det perfekt att använda torrluft för att bort fukten, säger han. 

Dålig lukt från AC? Så blir du av med den!

Pollen, bakterier och mögel på AC-förångaren kan orsaka dålig lukt och allergiska reaktioner i bilen. Be din bilverkstad genomföra en förångarrengöring för att få bort lukten.

Boka AC-rengöring hos oss på Din Bil här