Det är viktigt att ha förståelse för de som ställt om till att köra elbil. Det handlar om att lära känna sin bil.
David Mowitz, e-mobilitetsexpert på Power Circle
Miljö och hållbarhet
Var tredje elbilsägare laddar mer än de behöver – ofta av vana eller osäkerhet. Det kan skapa onödiga köer, kosta mer och slita på batteriet i onödan. Men det går att ladda smartare. Här får du tipsen som förenklar nästa laddstopp.
I början av 2025 kunde den som passerade Malung tro att en elbilskaravan rullat in i stan. Elbilar stod stilla längs gatorna, tätt efter varandra. Men det handlade inte om ett event – utan om jullovsfirare som stannat för att ladda på vägen hem.
Och Malung är långt ifrån ett undantag. Laddköer har rapporterats på flera håll i landet – och fått många att ifrågasätta hur vi egentligen laddar våra elbilar. En nyligen genomförd undersökning, på uppdrag av laddboxföretaget Zaptec Sverige, visar att var tredje elbilsägare laddar mer än vad som behövs för att nå fram. Bara var femte laddar precis så mycket som krävs.
Enligt David Mowitz, e-mobilitetsexpert på Power Circle, handlar det ofta om en gammal vana som lever kvar.
– Det är svårt att säga exakt varför man laddar fullt om det inte behövs, men jag tror att det handlar om ett invant beteende. Många kanske tänker som de gjorde när de körde fossilt och vill tanka fullt, säger han.
David Mowitz, e-mobilitetsexpert på Power Circle
Att ladda fullt utan att det behövs är inte bara ineffektivt – det kan också bli onödigt dyrt. Du betalar mer, samtidigt som batteriet slits snabbare. Studier visar att batterier som ofta laddas till 100 procent tappar kapacitet fortare. Rekommendationen är därför att bara ladda fullt inför längre resor.
– Beroende på hur prismodellen ser ut riskerar du att få ut ganska lite energi i jämförelse med hur mycket du betalar. Men framför allt tar de sista kilowattimmarna lång tid att ladda jämfört med de första, efter 80 procent är det ofta inte värt det tidsmässigt, säger David Mowitz.
Osäkerheten som råder kring hur mycket batteriet behöver laddas tyder på att många fortfarande befinner sig i en övergångsfas. Många tar det säkra före det osäkra, i stället för att reflektera över behovet. Men att ladda smart behöver inte vara särskilt komplicerat.
– Det är viktigt att ha förståelse för de som ställt om till att köra elbil. Det handlar om att lära känna sin bil. I många elbilar kan navigationssystemen ge en indikation på hur mycket laddning som behövs till nästa destination, så kan man ladda där.
Rapporter om långa laddköer kan låta avskräckande – men bilden är ofta överdriven. I själva verket sparar många elbilsägare tid genom att ladda bilen hemma eller på jobbet.
– Det händer ju att det uppstår köer även vid bensinstationer eller i trafiken vid semestertiden, även om det inte tar lika lång tid att tanka som att ladda. Man ska också komma ihåg att ny teknik alltid bedöms hårdare, den här typen av köer är något som händer väldigt sällan. Eftersom de flesta laddar bilen under natten eller när du är på jobbet innebär det generellt en tidsbesparing att slippa köra till bensinstationen.
På sikt blir det allt enklare att ladda smart. Enligt David Mowitz går utvecklingen mot lösningar som automatiskt optimerar laddningen utifrån förarens körmönster.
– Utbyggnaden av laddinfrastrukturen går otroligt snabbt. Det finns en bild av att det saknas möjligheter att ladda, men i praktiken kan du ta dig runt i hela landet redan idag. Dessutom testas redan lösningar med mobila laddare med batterilager för att hantera de största topparna i trafiken under semestertider, vilket sannolikt kommer bli vanligare vid turistmål.