Man måste verkligen känna efter och vara ärlig mot sig själv. Det går otroligt fort att tappa skärpan och slumra till. Känner du dig trött, stanna och vila även om det är nära till resans mål.
Anders Helgesson, motorjournalist på Vi Bilägare
På bilresa
Vad behöver man tänka på för en lyckad bilsemester med familjen i Sverige? Den rutinerade motorjournalisten Anders Helgesson ger sina bästa råd inför avfärd.
Vi närmar oss en varm och härlig sommar igen. De senaste åren har allt fler valt att genomföra en så kallad ”Svemester” – att semestra och uppleva sommarledigheten i Sverige.
För att få en lyckad bilresa i sommar gäller det att ha full koll på alla nödvändigheter inför avresan. Hur packar jag bilen rätt? Det är en klassisk fråga många ställer inför avresan. Vi Bilägares motorjournalist Anders Helgessons grundtips är att lasta lågt i bilen – samt att surra fast saker om det går. Många kombibilar har ett lastnät/galler och det rekommenderas att fällas upp.
– Reser ni med husdjur måste ni ha burar. En större hund åker bäst i bur, för en mindre och lättare hund kan man använda specialanpassade bälten. Det är viktigt att använda en krocktestad och godkänd hundbur. Kolla Jordbruksverkets hemsida för hur hundar och katter åker tryggt och säkert, säger han.
När det kommer till den mest värdefullaste lasten – det vill säga barnen – är det babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde som gäller. Här hittar du Allt för Din Bil:s råd om hur barnen färdas säkert och med tips inför köpet av bilbarnstol.
För den som vill ta med sig cyklar på bilsemestern finns två typer av cykelhållare. Antingen monteras cyklarna på dragkroken eller på taket i hållare med ramfästen.
– Tänk på bilens tekniska begränsningar så som max taklast. I instruktionsboken brukar tillverkaren ange högsta tillåtna hastighet med taklast. Elcyklar kan vara tunga och man ska tänka på att inte överstiga bilens tillåtna kultryck. Det försämrar vägegenskaperna och kan skada bilen, förklarar Anders Helgesson.
Bilen då? Där är skicket och förberedelser A och O. Gå noggrant igenom däck, oljenivå, spolarvätska, och vindrutetorkarnas status innan avfärd.
– Vet ni med er att ni ska köra 500 mil på semestern? Lämna in bilen på verkstad även om det återstår 300–400 mil till service så riskerar ni inte att förverka eventuella garantier för att serviceintervallen inte har efterföljts. Dessutom går verkstaden igenom bilen och påtalar om det finns anledning att byta däck eller andra slitagedelar innan resan. Har ni en äldre bil kan det vara klokt att genomföra en AC-rengöring så att klimatanläggningen fungerar hundraprocentigt i sommarvärmen.
Anders Helgesson, motorjournalist på Vi Bilägare
Trötta förare olycksbådande
Efter coronapandemin har intresset för husvagnar och husbilar stadigt ökat. Fler köper begagnade husvagnar och suget efter nya husbilar är stort.
– För den som vill prova på campinglivet innan eget köp finns både husvagnar och husbilar att hyra. Eller varför inte prova ett mer primitivt campingliv med tält? Eller kanske haka på taktältstrenden? Det fungerar lika bra på Böda strand och Torne träsk som i den australiensiska outbacken.
Som bekant kommer tröttheten som ett brev på posten när man kör mil efter mil på raka motorvägar. Ta därför pauser med jämna mellanrum. Är ni två körkortsinnehavare? Turas om vid ratten.
– Man måste verkligen känna efter och vara ärlig mot sig själv. Det går otroligt fort att tappa skärpan och slumra till. Känner du dig trött, stanna och vila även om det är nära till resans mål. Glöm inte att låta bilens alla förarstödsystem som trötthetsvarnare, vingelvarning och körassistenter vara aktiva, de räddar liv.
Hur hittar man – och väljer – bästa lämpliga vägar för sin slutdestination? På den frågan noterar han att den gamla hederliga kartboken fått allt hårdare konkurrens. Numera erbjuder nästan alla nyare bilar mobiltelefonkopplingar så att mobiltelefonens GPS- och kartfunktion kan användas på bilens mediaskärm.
– De uppkopplade kartorna från exempelvis Google har underlättat resandet enormt. Hela tiden får man sekundfärsk trafikinformation och rutten anpassas utifrån den rådande trafiksituationen. Även om jag känner vägen brukar jag i stort sett alltid använda tjänsterna för att få en så effektiv och smidig resväg som möjligt. I planeringsarbetet för en längre roadtrip erbjuder den klassiska kartboken fortfarande en oslagbar kombination av överblick och detaljerad information.
Långresa brukar ofta vara synonymt med långtråkigt. En bra podd- eller spellista i exempelvis Spotify håller humöret uppe. Gör klart listorna i förväg. Förbered också ett gäng roliga lekar som underhåller de yngsta passagerarna.
Är Sverige ett bra land för bilsemester?
– Absolut, vårt avlånga land är som gjort för bilsemester! Med europeiska mått mätt har vi fortfarande relativt glest trafikerade vägar, rent generellt brukar det bli glesare ju längre norrut man kommer. Är man elbilsförare kan det bli bekymmersamt att hitta snabbladdningsstationer längs mindre vägar, inte minst i Norrlands inland, men så länge man håller sig längs större vägar är det inga problem.
För elbilsförare finns ett smart knep som kanske inte alla tänker på. Det handlar om vilken tid på dagen bilen framförs.
– Om du har möjlighet, undvik dygnets varmaste timmar. En varm sommardag kräver klimatanläggningen mycket energi för att kyla kupén, kan man undvika att åka när det är som allra varmast kan man spara viktiga kilometrar. Principen gäller även bilar med förbränningsmotor men där är genomslaget inte lika tydligt.
Läs mer om takbox:
Välja och montera takbox – det här ska du tänka på