Miljö och hållbarhet
Att ladda elbilen kan vara förvirrande för nybörjare – särskilt med alla olika tekniker och alternativ som finns på marknaden. I takt med att fler svenskar överväger elbil ökar behovet av lättillgänglig information. Här går vi igenom grunderna kring elbilsladdning och svarar på de vanligaste frågorna.
Allt fler bilägare funderar på att byta till elbil, och behovet av att förstå hur laddningen fungerar blir allt viktigare. Laddning hemma, på jobbet eller vid publika stationer kräver viss kunskap för att du ska kunna utnyttja elbilens fulla potential. Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna om laddning för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut.
Vad är exempelvis skillnaden mellan DC- och AC-laddning? Och hur kan elbilen ge ström till hushållet? Frågorna blir plötsligt många när man börjar fundera på att skaffa en elbil. Om du inte redan kör elbil är sannolikheten stor att du snart kommer att göra det. En undersökning på uppdrag av EU-kommissionen visar att 57 procent av de tillfrågade i tolv EU-länder överväger att köpa en elbil.
Övergången från att tanka till att ladda bilen kräver ofta nya kunskaper. Därför svarar vi på några av de vanligaste frågorna med hjälp av Jan-Erik Berggren, erfaren motorjournalist och författare till boken ”Batterirevolutionen: Northvolt och den nya svenska bilindustrin”.
Vad är skillnaden mellan hemmaladdning (AC) och publik laddning (DC)?
– Hemmaladdning går långsammare än publik laddning. AC-laddning är som att fylla en parkeringsplats i ett lagom tempo, medan DC-laddning är mer som tvångsmatning; det går snabbt i början men långsamt i slutet, säger Jan-Erik Berggren.
Är snabbladdning skadligt för batteriet?
– Tidigare pratades det om risker med snabbladdning, bland annat fanns det rekommendationer från biltillverkarna kring hur ofta batteriet fick snabbladdas. Men man har inte sett att det påverkar batteriet särskilt mycket. Köper man en äldre modell brukar det stå i garantivillkoren, så det kan vara bra att kolla. Nyare bilmodeller påverkas inte av detta.
Varför presterar elbilar sämre i kyla och vad finns det för lösning?
– Batterier fungerar bäst när det är runt 20 grader. Vid minus tio grader sjunker räckvidden ganska mycket, en bil med 50 mils räckvidd får då i stället 30 mil. Eftersom bensin innehåller väldigt mycket energi bränns mycket bort och blir till värme, resten blir till rörelseenergi. Med en elmotor är det tvärtom, det mesta går till rörelseenergi och inte så mycket till värme. Men det finns en del bilar som är utrustade med system som förvärmer batteriet. Då går i alla fall laddningen lite snabbare.
Är en laddbox hemma ett måste?
– För att du verkligen ska kunna utnyttja din elbil fullt ut är en laddbox hemma att rekommendera. Bor man i en hyresrätt eller bostadsrätt är det inte lika enkelt, men fler och fler bostadsrättsföreningar har installerat laddstolpar. Ett alternativ är annars att ladda på jobbet om det finns möjlighet till det.
Hur laddar man billigast?
– För att hålla nere kilowattimmekostnaden är hemmaladdning bäst, särskilt om du laddar över natten. För publik laddning i en laddstolpe på stan finns olika betalningsmetoder, antingen genom medlemskap och månadsavgift vilket innebär ett lägre kilowattimmepris eller utan medlemskap och då ett högre pris per kilowattimme.
Vad betyder V2G?
– Det står för Vehicle-to-Grid och innebär att du kan använda din bil som en energikälla för ditt hus. Det krävs att både bilen och laddboxen är godkänd för V2G, då kan du solcellsladda bilen för att sedan ge huset ström när elpriset är högt.
Hur fungerar det om man har två elbilar i hushållet? Behövs en extra laddbox?
– Det finns laddboxar med två kablar, men oftast har man en laddbox med en kabel. Behövs två laddboxar kan det kräva en högre säkring och lastbalansering, så att bilen kanske inte laddar samtidigt som torktumlaren eller spisen är i gång.
Hur bör man tänka kring laddeffekt?
– Det kan röra till det hos nybörjare, men man ska skilja på effekten som en laddstolpe levererar och effekten som bilen tar emot. En bil som kan ta emot upp till 250 kilowatt kräver en laddstolpe som kan leverera den effekten eller mer, de flesta publika laddstolpar levererar bara 50 kW. Omvänt kan en elbil med laddkapacitet på 50 kW inte ta emot mer än så trots att laddaren levererar upp till 300 kW.
Finns det risk för att man betalar för mycket?
– Nej, du betalar oftast per kilowattimme även om det finns de som tar betalt per minut bilen laddar. Det senare ska man se upp med då det är lätt att bli lurad och dra på sig stora kostnader. Däremot är prisskillnaden på el större än på bensin, oftast tar snabbladdningskedjor mer betalt. Att ladda hemma till ett lågt pris är det billigaste alternativet om man har möjlighet till det.
kW = Kilowatt
kWh = Kilowattimme
V2G = Vehicle-to-Grid
AC = Alternating Current (Växelström)
DC = Direct Current (Likström)
SOC = State of Charge, batteriets laddningsnivå
RFID = Radio Frequency Identification, tekniken som används för att aktivera laddning på publika laddstationer med kort eller nyckelbricka.
Att byta till en elbil erbjuder en rad olika fördelar – både för dig och miljön. Här är fem viktiga skäl att överväga om du funderar på att skaffa en elbil:
1. Miljövänlighet
Elbilar producerar inga avgasutsläpp, vilket minskar luftföroreningar och bidrar till lägre koldioxidutsläpp vid körning. Genom att välja en elbil bidrar du till att minska din klimatpåverkan och förbättra luftkvaliteten.
2. Lägre driftskostnader
Elbilar är billigare att köra än bensin- och dieselbilar. El är generellt billigare än fossila bränslen, och tack vare färre rörliga delar är underhållskostnaderna lägre. Dessutom har elbilar ofta förmånliga villkor när det gäller fordonsskatt och andra avgifter. Genom att byta till elbil kan du spara pengar på både bränsle, service och skatt.
3. Tyst och smidig körupplevelse
Elbilar erbjuder en betydligt tystare körupplevelse än traditionella bilar, vilket skapar en behaglig resa. De har också snabb acceleration och en jämn kraftöverföring tack vare den elektriska drivlinan, vilket gör dem responsiva och roliga att köra – utan att kompromissa med komforten.
4. Stöd och incitament
Utöver de låga skatteförmånerna finns det ytterligare incitament för att välja elbil. I många städer införs miljözoner som begränsar fossildrivna bilar, medan elbilar får fri tillgång. För lätta ellastbilar kan du dessutom få en klimatpremie med stöd på 50 000 kronor, vilket gör det ännu mer attraktivt att byta till eldrift.
5. Framtidssäker teknologi
Elbilar representerar framtidens mobilitet. Med ständig utveckling inom batteriteknik och ett växande laddningsnätverk blir elbilar alltmer praktiska och användarvänliga. Genom att investera i en elbil är du väl förberedd för framtidens krav på hållbara transportlösningar och en grönare infrastruktur.